SERNIK Z KOKOSEM

Opracowanie: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Na Rzecz Wspierania I Rozwoju Wsi Marcinkowice

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki,
  • 10 dkg margaryny,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 opak. cukru waniliowego,
  • 1 budyń śmietankowy

Masa z białek:

  • ¾ szklanki cukru,
  • 6 białek,
  • 20 dkg wiórek kokosowych,
  • szczypta soli

Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy i zagniatamy. Blaszkę o średnicy około 39x25 smarujemy i oprószamy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę.

Ser dwa razy mielimy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy aż do powstania gładkiej i jednolitej masy. Masę serową wylewamy na przygotowane ciasto i pieczemy w temp.160-170 0C przez 45-50 minut. Po upieczeniu, na wierzch sernika rozprowadzamy masę z białek i wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.

Pianę ubijamy, dokładamy stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy kokos mieszając łyżką, wykładamy na ciasto.

SERNIK Z KOKOSEM

Zobacz inne przepisy