Gotuj z nami
SERNIK Z KOKOSEM
Opracowanie: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Na Rzecz Wspierania I Rozwoju Wsi Marcinkowice
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki,
- 10 dkg margaryny,
- 10 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera,
- 1 szklanka cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 1 opak. cukru waniliowego,
- 1 budyń śmietankowy
Masa z białek:
- ¾ szklanki cukru,
- 6 białek,
- 20 dkg wiórek kokosowych,
- szczypta soli
Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy i zagniatamy. Blaszkę o średnicy około 39x25 smarujemy i oprószamy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę.
Ser dwa razy mielimy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy aż do powstania gładkiej i jednolitej masy. Masę serową wylewamy na przygotowane ciasto i pieczemy w temp.160-170 0C przez 45-50 minut. Po upieczeniu, na wierzch sernika rozprowadzamy masę z białek i wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Pianę ubijamy, dokładamy stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy kokos mieszając łyżką, wykładamy na ciasto.