SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Opracowanie: KGW Klęczany

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 3 żołtka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera białego,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8-10 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego.

Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć ze sobą, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Blaszkę posmarować tłuszczem, ciastorozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180˚C. Zcieramy żołtka z cukrem i margaryną, dokładamy budyń wymieszany z łyżeczką proszku do pieczenia. Twaróg zcieramy na gładką masę i łączymy z masą jajeczną. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180˚C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Zobacz inne przepisy