SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE
Opracowanie: KGW Klęczany
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 żołtka,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypta soli.
Składniki masy serowej:
- 1 kg sera białego,
- 15 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 8-10 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka budyniu waniliowego.
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć ze sobą, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Blaszkę posmarować tłuszczem, ciastorozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180˚C. Zcieramy żołtka z cukrem i margaryną, dokładamy budyń wymieszany z łyżeczką proszku do pieczenia. Twaróg zcieramy na gładką masę i łączymy z masą jajeczną. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180˚C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.