PLACKI OWSIANO-JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
Opracowanie:
Składniki
3 czubate łyżki płatków owsianych
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 jajka
1 czubata łyżka masła roztopionego
2 płaskie łyżki cukru +odrobina dodatkowo
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Około 100 g mąki pszennej
Kilka pokrojonych tryskawek +truskawki do dekoracji
Dodatkowo cukier puder lub syrop klonowy
Wykonanie:
Płatki zalej jogurtem, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dodaj jajka, masło i cukier, wymieszaj. Wsyp do ,asy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta (1 ½ łyżki na placek) i smaż placki 4 minuty z jednej strony. Następnie na wierzch ułóż truskawki, oprósz cukrem i przełóż placki na drugą stronę. Smaż 1-2 minut. Gotowe placki udekoruj truskawkami, posyp cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.