MURZYNEK BANANOWY Z ORZECHAMI
Opracowanie: KGW Krasne Potockie
Składniki:
- 3 duże i bardzo dojrzałe banany,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 80 g roztopionego masła,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka i banany zmiksować blenderem na jednolita papkę. Dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać. Jeżeli będzie problem z dokładnym wymieszaniem, ponownie można użyć blendera. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w temperaturze 170° C, około 5-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąc i wystudzić. Można dodatkowo polać je polewą czekoladową.