MURZYNEK BANANOWY Z ORZECHAMI

Opracowanie: KGW Krasne Potockie

Składniki:

  • 3 duże i bardzo dojrzałe banany,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka i banany zmiksować blenderem na jednolita papkę. Dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać. Jeżeli będzie problem z dokładnym wymieszaniem, ponownie można użyć blendera. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w temperaturze 170° C, około 5-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąc i wystudzić. Można dodatkowo polać je polewą czekoladową.

MURZYNEK BANANOWY Z ORZECHAMI

Zobacz inne przepisy