MIĘSO KARKOWINA W ZALEWIE
Opracowanie: KGW Mszalnica
Składniki:
- 500 g karkówki,
- 500 g pieczarek,
- 2-3 cebule - pokroić w plastry.
- Zalewa:
- ½ szklanki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki maggi,
- 21/2 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wykonanie: Karkówkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Zostawić na 2h. Mięso lekko obsmażyć z obu stron. Cebulę pokroić w pół plastry i zeszklić na oleju. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: karkówka, cebula, pieczarki (pokrojone w plasterki). Składniki zalewy mieszamy i wylewamy na pieczarki. Piec w piekarniku 180 st. 1 godz. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.