MAZUREK MIODOWY

Opracowanie: KGW Klęczny

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 50g margaryny
  • Krem:
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 łyżek cukru
  • Dekoracja:
  • 100g mlecznej czekolady,
  • owoce kandyzowane i rodzynki,
  • płatki migdałowe,
  • orzechy włoskie ,
  • wiórki kokosowe.

Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć do jednakowych form. Placki piec w 180°C po 20-25 min. Powidła wyłożyć do rondla, dodać cukier i kakao, gotować 5 min. Gorące wylać na placek, przykryć drugim, docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (na parze), ozdobić ciasto. Gdy polewa lekko stężeje udekorować bakaliami i wiórkami.

MAZUREK MIODOWY

Zobacz inne przepisy