Gotuj z nami
MAZUREK MIODOWY
Opracowanie: KGW Klęczny
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jaja,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka sody,
- 50g margaryny
- Krem:
- 2 słoiczki powideł śliwkowych,
- 2 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru
- Dekoracja:
- 100g mlecznej czekolady,
- owoce kandyzowane i rodzynki,
- płatki migdałowe,
- orzechy włoskie ,
- wiórki kokosowe.
Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć do jednakowych form. Placki piec w 180°C po 20-25 min. Powidła wyłożyć do rondla, dodać cukier i kakao, gotować 5 min. Gorące wylać na placek, przykryć drugim, docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (na parze), ozdobić ciasto. Gdy polewa lekko stężeje udekorować bakaliami i wiórkami.