MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Opracowanie: KGW Krasne Potockie

Składniki:

  • 30 dag maku,
  • 15 dag masła,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 6 jabłek,
  • olejek migdałowy,
  • bakalie,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • polewa czekoladowa.

Wykonanie: Mak sparzyć i przemielić 2 razy. Jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku, następnie po łyżce maku. Do masy dodać proszek do pieczenia, kaszę manną, jabłka, następnie bakalie i olejek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą i dekorujemy.

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Zobacz inne przepisy