Gotuj z nami
MAKOWIEC Z JABŁKAMI
Opracowanie: KGW Krasne Potockie
Składniki:
- 30 dag maku,
- 15 dag masła,
- 30 dag cukru pudru,
- 6 jajek,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 6 jabłek,
- olejek migdałowy,
- bakalie,
- 1 mały proszek do pieczenia,
- polewa czekoladowa.
Wykonanie: Mak sparzyć i przemielić 2 razy. Jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku, następnie po łyżce maku. Do masy dodać proszek do pieczenia, kaszę manną, jabłka, następnie bakalie i olejek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą i dekorujemy.