CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM

Opracowanie: KGW Ptaszkowa

Składniki:

  • 6 jajek
  • 250 g masła + do posmarowania
  • Skóra i sok z jednej cytryny
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g maki pszennej tortowej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Lukier

 

Wykonanie:

Formę na babkę (śr. ok.24 cm) natłuszczamy. Masło roztapiamy, mieszamy z sokiem i skórka z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy jajka. Wlewamy masło, miksujemy aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji budyniu. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy ok 45 min. w 170 °C, studzimy. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką.

 

CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM

Zobacz inne przepisy