CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM
Opracowanie: KGW Ptaszkowa
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g masła + do posmarowania
- Skóra i sok z jednej cytryny
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 200 g maki pszennej tortowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
- Lukier
Wykonanie:
Formę na babkę (śr. ok.24 cm) natłuszczamy. Masło roztapiamy, mieszamy z sokiem i skórka z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy jajka. Wlewamy masło, miksujemy aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji budyniu. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy ok 45 min. w 170 °C, studzimy. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką.